Klassisk laxmacka
Laxmacka(1pers):
1-2 skrivor rågbröd
2 salladsblad
1 kokt ägg
1/2 avocado
2 skrivor rökt lax
dill
Getmjölk
Keso & ägg
Känner att jag är lite dålig med min variation när det gäller frukost, finns så mycket gott att man lätt fastnar vid det men imorse fixade jag ihop något annorlunda. Det blev ett kokt ägg med keso, paprika, groddar, lite blandade frön & örtsalt + knäckemacka med sallad,ost & gurka.
Ber om ursäkt för den tradiga bilden, laddaren till min nikon är trasig & för någon konstig anledning kan jag inte redigera bilderna... men det var i allafall väldigt gott fast det kanske inte riktigt ser ut som det på bilden.
Gott med gröt
Havregrynsgröt med äpple(1port):
1/2 dl havregryn
1 dl vatten
1/2 äpple
4 hasselnötter
kanel & honung
Koka gröten, tärna äpplet, hacka nötterna & toppa med kanel & honung.
Äggsuffle
Äggsuffle (1pers):
1ägg
2tsk fruktsocker
1dl värmda mosade hallon
valnötter
Vispa äggulan med 1 tsk fruktsocker tills det bildar band, vispa sedan äggvitan tills det blivit ett hårt skum, tillsätt 1 tsk fruktsocker & vispa i ca 30 sekunder till en lätt maräng. Vänd försiktigt ner "marängen" i ägguleblandningen. Smaksätt eventuellt med lite vanilj eller kanel. Smält lite smör på en stekpanna och grädda sufflen över svag värme tills kanterna börjar pösa upp. Tillsätt fyllningen, vik ihop & servera!
Shiitake pastej

Ekologiskt Godis

Frukostmuffins- Banan & hallon
Lyxade till frukosten lite imorse med nybakade muffins & varm choklad:)
Frukostmuffins(6 st stora):
3 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl havregryn
1 dl hackad mandel
2 msk honung
2 tsk bikarbonat
1 dl hallon
1/2 dl rapsolja
1 dl mild yogurt/fil
1 stor banan
2 ägg
cintronskal av en citron
1 dl pumpafrön till garnering
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, havregryn, mandel, honung & bikarbonat i en bunke. Tillsätt sedan olja, yogurt, mosad banan, citronskal & uppvispade ägg. Rör om om vänd försiktigt ner hallonen. Klicka ut smeten i 6 stora muffinsformar, toppa med pumpafrön & grädda i ca 15 min.
Sardin & räkpizza
Sardin & räkpizza (1 pizza):
2-3 msk tomatsås
3 strimlade soltorkade tomater
1/2 lök
1/4 skivad röd paprika
5 räkor
6-7 sardiner
1 näve spenatblad
parmesan
olivolja
salt/peppar
Lägg alla ingredienser på pizzadegen(recept finns inom kategorin "bröd & bullar"), ringla över lite olivolja och grädda i 250 grader i ca 10 min.
Dinkelpizzadeg
100 gånger godare mef hemmagjord pizza, här är ett recept på en dinkelpizzadeg som inte tar så långt tid & är väldigt enkel, det gillar vi!
Pizzadeg (4 pizzor):
25gr jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl
Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästet i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, salt och 3 1/2 dl av mjölet. Spara resten till utbakningen. Arbeta till en jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 min. Använd resten av mjölet till att baka ut pizzabottnarna(går bra med en kavel). Lägg på tomatsås och valfri fyllning och grädda i ugnen i ca 10min.
Food, Inc.

En otroligt bra och kännsloveckande (i alla fall för mig) film om dagens matindustri & hur både djur och produkterna vi köper behandlas. Inte så mycket nytt för dom som är insatta i detta ämnet kanske men ändå sevärd & en påminnelse om att vi alla kan bidra till att ha tillgång till bättre råvaror.
Varje lilla insatts tar oss ett steg närmre att ändra dagens matindustri.
Haricots verts sallad
Alltid kul att experimentera och prova nya grejer. Var sugen på parmesan & oliver & hittade gröna bönor i frysen, med det och lite annat smått blev det en ganska trevlig sallad.
Haricots verts sallad (1port):
1 näve Haricot verts
2 nävar blandad sallad/spenatblad
6-7 oliver
2 msk pesto av soltorkade tomater
3-4 skivor parmesan
basilika
olivolja
salt/peppar
Rör ihop haricots verts med 1 msk pesto, lägg salladen på en tallrik följt av haricots verts, parmesan & oliver. Toppa till med 1 msk pesto & basilika & ringla över lite olivolja & salta/peppra efter egen smak.
Chokladmousse
Enligt mig: VÄRLDENS GODASTE DESSERT
Chokladmousse (6pers):
250 gr mörk choklad (70% kakaohalt)
6 äggvitor
2 msk farinsocker
Smält chokladen i ett vattenbad, låt svalna av. Vispa äggvitorna till hårt skum & vispa ner sockret mot slutet. Vänd försiktigt ner chokaden i äggvitorna tills de blandat sig väl. Låt stå i kylen någon timme innan den serveras.
*Viktigt att chokladen har svalnat innan den blandas med äggvitorna annars skär den sig.
Dinkelbröd
Per Morbergs Dinkelbröd, sjukt enkelt recept & väldigt gott. Smarrigt med lite smör på medans det fortfarande är varmt!
Dinkelbröd(2 bröd):
1 kg dinkelmjöl
25 gr jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
Häll allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten & smule ner jäst samt lite av vattnet. Låt jäsa i 30 min. Rör sedan ner saltet & resten av vattnet & bearbeta degen väl. Låt jäsa i 30 min. Häll degen i två smorda formar (1,5 l) & låt jäsa 30 min. Grädda i 250 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 200 grader & grädda i ca 20 min.
Hallon & Bananglass

- Hackade nötter & cocosflingor
- Pumpafrön
- Rostade mandlar eller cashewnötter
- Hallon & skivad banan
- Blandade frön/nötter
- Hackad mörk choklad