Klassisk laxmacka

Klassiskt, enkelt & gott...



Laxmacka(1pers):
1-2 skrivor rågbröd
2 salladsblad
1 kokt ägg
1/2 avocado
2 skrivor rökt lax
dill


Getmjölk

Getostälskare som jag är har jag länge velat prova getmjölk/yogurt & idag hittade jag äntligen getmjölk! Det är nog den godaste mjölken jag någonsin drukit, så himmla god!!! Den liknar mellanmjölk i konsistensen, känns väldigt vit i färgen och har lite av den karakteristiska smaken getost har, jag rekommenderar att alla som gillar getost provar den (& alla andra egentligen), den är helt underbar.
Hittade getmjölken på Alfo Gross men skulle tro att den går och hitta i dom flesta öst- & västerlänska butiker. Märket var ´z bregov & mjölken kallas "kozje mlijeko".
Är det någon som har några tips om var jag skulle kunna hitta yogurt gjord på getmjölk?

Keso & ägg


Känner att jag är lite dålig med min variation när det gäller frukost, finns så mycket gott att man lätt fastnar vid det men imorse fixade jag ihop något annorlunda. Det blev ett kokt ägg med keso, paprika, groddar, lite blandade frön & örtsalt + knäckemacka med sallad,ost & gurka.




Ber om ursäkt för den tradiga bilden, laddaren till min nikon är trasig & för någon konstig anledning kan jag inte redigera bilderna... men det var i allafall väldigt gott fast det kanske inte riktigt ser ut som det på bilden.


Gott med gröt

Gröt är nog en av dom bästa grejerna man kan äta till frukost, sjukt nyttigt, mättande & gott! Idag blev det havregrynsgröt med äpple, kanel, hasselnötter & lite honung. En kombination som helt enkelt inte kan bli fel!



Havregrynsgröt med äpple(1port):
1/2 dl havregryn
1 dl vatten
1/2 äpple
4 hasselnötter
kanel & honung

Koka gröten, tärna äpplet, hacka nötterna & toppa med kanel & honung.


Äggsuffle

Imorse provade jag att göra äggsuffle, blev en lätt & god frukost!



Äggsuffle (1pers):
1ägg
2tsk fruktsocker
1dl värmda mosade hallon
valnötter

Vispa äggulan med 1 tsk fruktsocker tills det bildar band, vispa sedan äggvitan tills det blivit ett hårt skum, tillsätt 1 tsk fruktsocker & vispa i ca 30 sekunder till en lätt maräng. Vänd försiktigt ner "marängen" i ägguleblandningen. Smaksätt eventuellt med lite vanilj eller kanel. Smält lite smör på en stekpanna och grädda sufflen över svag värme tills kanterna börjar pösa upp. Tillsätt fyllningen, vik ihop & servera!


Shiitake pastej

Har varit sugen på pastej ett tag nu & blev överlycklig när jag hittade ett vegetariskt alternativ för någon vecka sen i en Life butik. Var lite skeptisk när jag köpte den för man vet ju aldrig riktigt vad man ska vänta sig men det var faktiskt väldigt gott, dock ganska speciell & stark svamp smak. Väldigt mjuk & len konsistens, perfekt att bre på mackan.

Ekologiskt Godis

Kunde inte motstå frestelsen & köpte en påse ekorrens ekologiska godis (klassisk blandning), det var gotteligott! Trevlig blandning, starka smaker & trevlig konsistens, ett godis man kan äta med lite bättre samvete utan konstgjorda färg- & smakämnen.

Frukostmuffins- Banan & hallon


Lyxade till frukosten lite imorse med nybakade muffins & varm choklad:)



Frukostmuffins(6 st stora):
3 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl havregryn
1 dl hackad mandel
2 msk honung
2 tsk bikarbonat
1 dl hallon
1/2 dl rapsolja
1 dl mild yogurt/fil
1 stor banan
2 ägg
cintronskal av en citron
1 dl pumpafrön till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, havregryn, mandel, honung & bikarbonat i en bunke. Tillsätt sedan olja, yogurt, mosad banan, citronskal & uppvispade ägg. Rör om om vänd försiktigt ner hallonen. Klicka ut smeten i 6 stora muffinsformar, toppa med pumpafrön & grädda i ca 15 min.


Sardin & räkpizza



Sardin & räkpizza (1 pizza):
2-3 msk tomatsås
3 strimlade soltorkade tomater
1/2 lök
1/4 skivad röd paprika
5 räkor
6-7 sardiner
1 näve spenatblad
parmesan
olivolja
salt/peppar

Lägg alla ingredienser på pizzadegen(recept finns inom kategorin "bröd & bullar"), ringla över lite olivolja och grädda i 250 grader i ca 10 min.

 


Dinkelpizzadeg


100 gånger godare mef hemmagjord pizza, här är ett recept på en dinkelpizzadeg som inte tar så långt tid & är väldigt enkel, det gillar vi!

Pizzadeg (4 pizzor):
25gr jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl

Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästet i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, salt och 3 1/2 dl av mjölet. Spara resten till utbakningen. Arbeta till en jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 min. Använd resten av mjölet till att baka ut pizzabottnarna(går bra med en kavel). Lägg på tomatsås och valfri fyllning och grädda i ugnen i ca 10min.


Food, Inc.


FOOD, INC.
En otroligt bra och kännsloveckande (i alla fall för mig) film om dagens matindustri & hur både djur och produkterna vi köper behandlas. Inte så mycket nytt för dom som är insatta i detta ämnet kanske men ändå sevärd & en påminnelse om att vi alla kan bidra till att ha tillgång till bättre råvaror.
Varje lilla insatts tar oss ett steg närmre att ändra dagens matindustri.

Haricots verts sallad


Alltid kul att experimentera och prova nya grejer. Var sugen på parmesan & oliver & hittade gröna bönor i frysen, med det och lite annat smått blev det en ganska trevlig sallad.




Haricots verts sallad (1port):
1 näve Haricot verts
2 nävar blandad sallad/spenatblad
6-7 oliver
2 msk pesto av soltorkade tomater
3-4 skivor parmesan
basilika
olivolja
salt/peppar

Rör ihop haricots verts med 1 msk pesto, lägg salladen på en tallrik följt av haricots verts, parmesan & oliver. Toppa till med 1 msk pesto & basilika & ringla över lite olivolja & salta/peppra efter egen smak.


Chokladmousse


Enligt mig: VÄRLDENS GODASTE DESSERT

Chokladmousse (6pers):
250 gr mörk choklad (70% kakaohalt)
6 äggvitor
2 msk farinsocker

Smält chokladen i ett vattenbad, låt svalna av. Vispa äggvitorna till hårt skum & vispa ner sockret mot slutet. Vänd försiktigt ner chokaden i äggvitorna tills de blandat sig väl. Låt stå i kylen någon timme innan den serveras.

*Viktigt att chokladen har svalnat innan den blandas med äggvitorna annars skär den sig.


Dinkelbröd


Per Morbergs Dinkelbröd, sjukt enkelt recept & väldigt gott. Smarrigt med lite smör på medans det fortfarande är varmt!

Dinkelbröd(2 bröd):
1 kg dinkelmjöl
25 gr jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt

Häll allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten & smule ner jäst samt lite av vattnet. Låt jäsa i 30 min. Rör sedan ner saltet & resten av vattnet & bearbeta degen väl. Låt jäsa i 30 min. Häll degen i två smorda formar (1,5 l) & låt jäsa 30 min. Grädda i 250 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 200 grader & grädda i ca 20 min.


Hallon & Bananglass

En nyttigare typ av glass, men inte mindre god för det!



Hallon & Bananglass (1port):
1/2 fryst banan
1-2 dl hallon
1/2 dl a-fil/yogurt


Låt bananen tina i ca 5 min, blanda sedan alla ingredienser i en skål med en stavmixer eller i en matberedare tills önskad konsistens.
Toppingar:
  • Hackade nötter & cocosflingor
  • Pumpafrön
  • Rostade mandlar eller cashewnötter
  • Hallon & skivad banan
  • Blandade frön/nötter
  • Hackad mörk choklad

Om

Min profilbild

RSS 2.0