Frukostmuffins- Banan & hallon


Lyxade till frukosten lite imorse med nybakade muffins & varm choklad:)



Frukostmuffins(6 st stora):
3 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl havregryn
1 dl hackad mandel
2 msk honung
2 tsk bikarbonat
1 dl hallon
1/2 dl rapsolja
1 dl mild yogurt/fil
1 stor banan
2 ägg
cintronskal av en citron
1 dl pumpafrön till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, havregryn, mandel, honung & bikarbonat i en bunke. Tillsätt sedan olja, yogurt, mosad banan, citronskal & uppvispade ägg. Rör om om vänd försiktigt ner hallonen. Klicka ut smeten i 6 stora muffinsformar, toppa med pumpafrön & grädda i ca 15 min.


Sardin & räkpizza



Sardin & räkpizza (1 pizza):
2-3 msk tomatsås
3 strimlade soltorkade tomater
1/2 lök
1/4 skivad röd paprika
5 räkor
6-7 sardiner
1 näve spenatblad
parmesan
olivolja
salt/peppar

Lägg alla ingredienser på pizzadegen(recept finns inom kategorin "bröd & bullar"), ringla över lite olivolja och grädda i 250 grader i ca 10 min.

 


Dinkelpizzadeg


100 gånger godare mef hemmagjord pizza, här är ett recept på en dinkelpizzadeg som inte tar så långt tid & är väldigt enkel, det gillar vi!

Pizzadeg (4 pizzor):
25gr jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl

Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästet i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, salt och 3 1/2 dl av mjölet. Spara resten till utbakningen. Arbeta till en jämn deg som är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 20 min. Använd resten av mjölet till att baka ut pizzabottnarna(går bra med en kavel). Lägg på tomatsås och valfri fyllning och grädda i ugnen i ca 10min.


Food, Inc.


FOOD, INC.
En otroligt bra och kännsloveckande (i alla fall för mig) film om dagens matindustri & hur både djur och produkterna vi köper behandlas. Inte så mycket nytt för dom som är insatta i detta ämnet kanske men ändå sevärd & en påminnelse om att vi alla kan bidra till att ha tillgång till bättre råvaror.
Varje lilla insatts tar oss ett steg närmre att ändra dagens matindustri.

Haricots verts sallad


Alltid kul att experimentera och prova nya grejer. Var sugen på parmesan & oliver & hittade gröna bönor i frysen, med det och lite annat smått blev det en ganska trevlig sallad.




Haricots verts sallad (1port):
1 näve Haricot verts
2 nävar blandad sallad/spenatblad
6-7 oliver
2 msk pesto av soltorkade tomater
3-4 skivor parmesan
basilika
olivolja
salt/peppar

Rör ihop haricots verts med 1 msk pesto, lägg salladen på en tallrik följt av haricots verts, parmesan & oliver. Toppa till med 1 msk pesto & basilika & ringla över lite olivolja & salta/peppra efter egen smak.


Chokladmousse


Enligt mig: VÄRLDENS GODASTE DESSERT

Chokladmousse (6pers):
250 gr mörk choklad (70% kakaohalt)
6 äggvitor
2 msk farinsocker

Smält chokladen i ett vattenbad, låt svalna av. Vispa äggvitorna till hårt skum & vispa ner sockret mot slutet. Vänd försiktigt ner chokaden i äggvitorna tills de blandat sig väl. Låt stå i kylen någon timme innan den serveras.

*Viktigt att chokladen har svalnat innan den blandas med äggvitorna annars skär den sig.


Dinkelbröd


Per Morbergs Dinkelbröd, sjukt enkelt recept & väldigt gott. Smarrigt med lite smör på medans det fortfarande är varmt!

Dinkelbröd(2 bröd):
1 kg dinkelmjöl
25 gr jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt

Häll allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten & smule ner jäst samt lite av vattnet. Låt jäsa i 30 min. Rör sedan ner saltet & resten av vattnet & bearbeta degen väl. Låt jäsa i 30 min. Häll degen i två smorda formar (1,5 l) & låt jäsa 30 min. Grädda i 250 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 200 grader & grädda i ca 20 min.


Hallon & Bananglass

En nyttigare typ av glass, men inte mindre god för det!



Hallon & Bananglass (1port):
1/2 fryst banan
1-2 dl hallon
1/2 dl a-fil/yogurt


Låt bananen tina i ca 5 min, blanda sedan alla ingredienser i en skål med en stavmixer eller i en matberedare tills önskad konsistens.
Toppingar:
  • Hackade nötter & cocosflingor
  • Pumpafrön
  • Rostade mandlar eller cashewnötter
  • Hallon & skivad banan
  • Blandade frön/nötter
  • Hackad mörk choklad

Ärtsoppa i mitt hjärta


Blev ärtsoppa till middag igår, hade glömmt hur otroligt gott det är! Ärtsoppa är nog lite underskatat... en skål med varm ärtsoppa en kall kväll är som en liten guldkant på vardagen:)
Fördelar: enkelt att göra (går även att köpa färdig ekologisk ärtsoppa-mums), gott & nyttigt!



American Pancakes (Dinkel)

Recept (2-3pers):
1 dl dinkelmjöl
2 msk kesella
1/2 dl havredryck
2 äggvitor
1 msk bakpulver
1 nypa salt

Blanda dinkelmjölet och bakpulvret & tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör ihop tills du har en slät smet och stek plättarna på låg-medel värme i några minuter på båda sidorna. Servera med det du tycker om.

Smarriga toppingar:
  • Banan & hackad mörk choklad
  • Mosade hallon & jordgubbar, 1 tsk kesella & agave sirap
  • Jordnöttsmör & banan eller sylt
  • Blåbär & agave sirap
  • Hackade nötter, agave sirap & kanel
  • Nutella

RSS 2.0